Intervju med Fah Råberg
Mer tjejer än förväntat, vuxenliv på internatet och goda framtidsutsikter inom teknikbranschen. Det är några av de saker som Fah Råberg lyfter fram efter sina 1,5 år på gymnasieutbildningen hos Flygteknikcenter i Ljungbyhed.
Fah Råberg hade tidigt bestämt sig för vilken inriktning på gymnasievalet det skulle bli. Tekniskt.
– Först tittade jag på fordonsprogram och liknande i Mellerud där jag bor. Men när min mamma tipsade mig om Flygteknikcenter i Ljungbyhed tände jag till direkt. Från att inte hört talas om utbildningen till att gått halva, har jag inte blivit besviken någon gång. Trots att jag ”bara” hade ett intresse för teknik och ingen direkt erfarenhet av tekniskt arbete.
Intresset för flyg har alltid funnits där hos Fah.
– Hur kan en maskin på 300 ton flyga så lätt flera kilometer upp i luften. Det fascinerade mig som barn och gör det ännu.
Hur var första året?
– Jättebra. Över förväntan. Föst var det läskigt att flytta och träffa nya människor, men vi fick snabbt en väldigt god sammanhållning i klassen. Jag upplever att vi har en stark gemenskap bland eleverna, men även med lärarna. Man får en personlig relation till dem på ett annat sätt.
Boendet på skolans internat var först en läskig tanke för Fah.
– Först och främst är det ju läskigt att flytta hemifrån. Sedan är jag ganska blyg av naturen och var nervös inför att bo så tätt inpå helt nya människor. Nu konstaterar jag att det var helt rätt beslut för min del som gjort att jag mognat som människa på ett annat sätt än mina gamla kompisar i Mellerud. De flesta av dem bor fortfarande kvar hemma.
– Idag bor jag i en byggnad med eget rum och gott om yta. Vi är ett par stycken som delar kök på nedervåningen och där träffar jag dagligen elever från både min klass och andra klasser. I vår klass på 24 elever är det dessutom åtta tjejer, vilket är väldigt roligt. Fler tjejer borde inse att den här utbildningen är för alla, inte bara killar som gillar att mecka.
Vad är det roligaste med utbildningen?
– Möjligheten att jobba med alla flygplanen i hangaren och att ha praktik i den miljön. När man får se saker med egna ögon i praktiken så blir man mer intresserad. Det är jättebra att det är så nära mellan teori vid skolbänken till praktik i hangaren.
Eleverna i Fahs klass umgås mycket även efter skoltid.
– Vi gymnasieelever och även de som pluggar på Yrkeshögskolan hittar på saker tillsammans; det är nästan så att internatet blir en slags fritidsgård. Jag stannar ofta kvar över helgerna och då kan man göra lite vad man vill. Det blir många myskvällar.
Hur ser en dag ut?
– Jag går upp och käkar frukost för mig själv vid 08-tiden. Sedan tar jag med mig mina grejer och går till lektionssalen, antingen i en skolbyggnad en minut därifrån, eller i hangaren sex minuter från mitt boende. Idag inledde vi med svenska för att sedan ha en lektion om landningsställ. Jag gillar kombinationen.
Det förta året på skolan menar Fah gav mersmak.
– Jag känner verkligen att jag vill jobba med detta och inser att det även finns jobb utanför flygindustrin. Jag vill bli flygtekniker vilket innebär att man får ett väldigt stort ansvar. Jag börjar gärna karriären i Sverige, men kan absolut tänka mig att jobba utomlands också.
Har du en plan efter de 3 gymnasieåren?
– Då skulle jag vilja jobba ett år eller två inom flygindustrin. Sedan vill jag studera vidare på Yrkeshögskolan i Ljungbyhed. Det skulle vara intressant att göra praktiken inom Försvarsmakten. Jag ser ju att de som pluggar stenhårt på YH under två år gör stora framsteg och skapar sig själva möjligheter. Det är jättemotiverande.